Receptet på "mommamackorna"
Här kommer det enklast brödrecept jag någonsin sett. Att alla som funderat haft så svårt att komma på hur man gör det som Farmor. Men det är ju klart, de simplaste grejer brukar man missa.
Detta är receptet på Kornbröd från Finland, det jag gjorde var att byta ut allt kornmjöl till vetemjöl.
2st "kakor"
50 gram färskjäst
50 gram margarin
6dl vatten
1 matsked salt
7 deceliter kornmjöl (för momma mackor byt ut kornmjölet mot vetemjöl)
9 deciliter vetemjöl
Smula sönder jästen i en bunke.
Smält fettet i en kastrull och häll i vattnet. Låt blandningen bli fingervarm. Häll den över jästen och rör om.
Tillsätt: salt, allt kornmjöl och 6 deceliter av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt i bunken. Sätt sedan till så mycket att det resterande mjölet att degen blir smidig.
Ställ degen att jäsa i bunken under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen i bunken och stjälp upp den på mjölat bord. Knåda degen smidig.
Dela upp den i 2 lika stora delar och knåda ihop dem till bollar lägg dem på en smörad plåt (lr bakplåtspapper)och platta ut dem lite.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 min till. Sedan skicka in dem i ugnen på mellersta falsen i ca 30 minuter.
Där har ni världenes simplaste bröd som vi i släkten förundrats över farmors hemlighet =D
Och varför vi kallar dem "Mommamackor" när det är min farmor, kan ni nog kanske lista ut ;)
Detta är receptet på Kornbröd från Finland, det jag gjorde var att byta ut allt kornmjöl till vetemjöl.
2st "kakor"
50 gram färskjäst
50 gram margarin
6dl vatten
1 matsked salt
7 deceliter kornmjöl (för momma mackor byt ut kornmjölet mot vetemjöl)
9 deciliter vetemjöl
Smula sönder jästen i en bunke.
Smält fettet i en kastrull och häll i vattnet. Låt blandningen bli fingervarm. Häll den över jästen och rör om.
Tillsätt: salt, allt kornmjöl och 6 deceliter av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt i bunken. Sätt sedan till så mycket att det resterande mjölet att degen blir smidig.
Ställ degen att jäsa i bunken under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen i bunken och stjälp upp den på mjölat bord. Knåda degen smidig.
Dela upp den i 2 lika stora delar och knåda ihop dem till bollar lägg dem på en smörad plåt (lr bakplåtspapper)och platta ut dem lite.
Låt jäsa under bakduk i ca 30 min till. Sedan skicka in dem i ugnen på mellersta falsen i ca 30 minuter.
Där har ni världenes simplaste bröd som vi i släkten förundrats över farmors hemlighet =D
Och varför vi kallar dem "Mommamackor" när det är min farmor, kan ni nog kanske lista ut ;)
Kommentarer
Postat av: Cattis
den tog vi sa polisen
Postat av: Anonym
TACK! det här receptet ska jag spara! tack tack tack :)
Trackback